Slipstrim (Slipstream) je vrsta fantastične ili nerealistične književnosti koja prelazi konvencionalne žanrovske granice između naučne ili epske fantastike i kniževnosti glavnog toka.
Naziv slipstrim skovao je pisac kiberpanka Brus Sterling u članku koji je prvobitno objavljen u časopisu SF Eye #5, za jul 1989. On je napisao: "...to je ona vrsta književnosti koja vas jednostavno nagoni da se osećate veoma čudno; baš kao što vas na to nagoni način života u dvadesetom veku, ukoliko ste osoba određenog senzibiliteta." Slipstrim književnost se stoga naziva i "prozom čudnovatog" što je podjednako dobra definicija kao i mnoge druge koje se koriste. Pisci naučne fantastike Džejms Patrik Keli i Džon Kesel, urednici knjige Veoma čudan osećaj: Antologija slipstrima, tvrde da u srcu slipstrima leži kognitiva disonanca, te da on nije toliko žanr, koliko književni efekt, nalik na horor ili komediju.
Slipstrim spada negde između spekulativne proze i književnosti glavnog toka. Dok neki slipstrim romani koriste elemente naučne fantastike, to nije slučaj sa svima. Zajednički ujedinjujući činilac za ova književna dela jeste izvestan stepen nadrealnog, ne sasvim realnog ili nedvosmisleno - antirealnog.
Beli šum – Antologija priča o televiziji prva je knjiga u biblioteci slipstrim književnosti "Fraktali."
Design By www.OrbMarketing.com