PACOVI

 

Džejms Herbert (James Herbert)
PACOVI (THE RATS)
Roman, 192 str., broširano
Cena u knjižarama: 500 din.
Cena izdavača (sa poštarinom): 420 din.

 

DŽEJMS HERBERT - PACOVI

Košmar sa njuškom pacova

Pacovi su roman koji se čita u jednom dahu. Bez suvišnog nijansiranja i filozofiranja, Herbert svojim debijem udara pravo u stomak i nudio gotovo neprekidnu akciju, kofe krvi i armiju nezasitih glodara u stalnoj potrazi za ljudskim mesom

Đorđe Bajić (http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7421)

Početkom devedesetih edicija Košmar ponudila je domaćim čitaocima srpske prevode klasika modernog horora, kao što su Barkerov Kabal ili Kingovo To. Među odabranim naslovima našli su se i romani Preživeo i  Magla Džejmsa Herberta (ne treba ga mešati sa Frenkom Herbertom, tvorcem Dine, peščane planete), do tada kod nas nepravedno zapostavljenog engleskog pisca.  Krajem 2008. godine Košmar je doživeo svoje dugo iščekivano uskrsnuće - a upravo je Pacovima (Paladin, 2008), debitantskom romanu Džejmsa Herberta, pripala čast da započnu novi pohod na domaće knjižare i postanu prvo izdanje obnovljene edicije.

Kultni roman o mutiranim pacovima koji terorišu Istočni London (premijerno objavljen davne 1974) se po prvi put pojavljuje na srspkom i bez dvoumljenja predstavlja pravu poslasticu za sve poklonike uzbuđenja i horora. Strah od glodara, prevashodno pacova, jedan je od najrasprostranjenijih. Prljava i okretna stvorenja dugačkog repa i oštrih zuba su noćna mora mnogih i to su u svojim delima iskoristili pisci poput Lovecrafta i Kinga. Herbert podiže lestvicu užasa odlukom da svoje pacove učini većim, krvoločnijim i pametnijim od obične sabraće.

Herbert je već od svog prvenca postao perjanica takozvanog palp-horora, podvrste koju je tridesetih godina XX veka proslavio Robert I. Hauard. On ne troši puno vremena na uvođenje u priču i razradu likova. Krvavi incidenti počinju da se nižu od prvog poglavlja, sa svega par kratkotrajnih predaha do kraja. Strava u romanu nije nimalo suptilna, već veoma konkretna i opipljiva: džinovski pacovi prekriveni gustim crnim krznom jurišaju iz ponora kanalizacije proždirući sve one koji ime se nađu na putu. Za razliku od slično koncipirane novelete Ptice Daphne du Maurier (na osnovu koje je snimljen čuveni Hitchcockov film istog imena), Herbert odbacuje suptilnost i svoju životinjsku najezdu obogaćuje opisima nasilja koji i danas, gotovo 35 godina od prvog objavljivanja, iznenađuju svojim uznemirujućim makabrističkim detaljima. Herbert uživa da šokira, a njegovi potanki opisi krvoprolića malo toga ostavljaju mašti. Roman donosi brojne nezaboravne delove – poput napada pacova na podzemnu železnicu, bioskop, školu ili zoološki vrt – ali najnapetije stranice sačuvane su za sam kraj.

Glavni „krivac“ za popularizaciju Herberta na ovim prostorima je Goran Skrobonja, pisac, urednik Košmara i prevodilac, čovek koji sa punim pravom važi za najistaknutijeg domaćeg stručnjaka za oblast književne strave. Skrobonjin prevod Pacova je znalački izbrušen, zarazno čitak i tačan. Dodatnu pohvalu zaslužuje originalna naslovnica Ivana Nastića koja svojom sirovom ekspresivnošću nadmašuje mnoga likovna rešenja koja krase inostrana izdanja istog romana. Na zadovljstvo poklonika horor žanra druženje sa Herbertom nastaviće se i tokom ove godine - najavljena su ponovna izdanja Preživelog i Magle, a u pripremi su i preostala dva naslova pacovske trilogije: Leglo i Carstvo pacova.
 

..................................................

Ivan Jovanović
PACOVI SU SVUDA OKO NAS

Umesto da krv i prosuta drob obeshrabre od daljeg čitanja – upravo suprotno – fasciniraju koliko i zgražavaju, te mame na dalje čitanje, makar samo stoga da bi se u stranicama romana otkrilo poreklo crnog pacova-ubice, od kojeg je sve počelo.

Vaskrsla edicija Košmar nove/stare izdavačke kuće Paladin osvojila je ljubitelje strave i užasa u Srbiji najavom romana „Pacovi“, proslavljenog pisca horora, Džejmsa Herberta.
Pacovi su prvi Herbertov roman, a neki kažu i najbolji i pripada takozvanoj „pacovskoj trilogiji“, koja se se – sem „Pacova“ – sastoji i od romana Lair i Domain.

Najveća i možda najbolja odlika Herbertovog pisanja nadasve je jednostavnost, kako stila i rečenica, tako i jednostavnost radnje. Čitajući „Pacove“ – pa i ostale Herbertove romane, koje ćemo imati prilike da čitamo u izdanju Paladina – ništa nam ne skreće pažnju sa osnovne potke na kojoj pisac sve vreme insistira. Herbert ne gubi vreme na scenografiju i ono što se u anglo-saksonskoj književnosti naziva world building, već odmah prelazi na beskrompromisnu i surovu akciju, nemilice bacajući čitaoca iz jednog krvavog prizora u naredni, ne puštajući ga sa te sumanute vrteške sve do poslednje stranice, ostavljajući ga da grize nokte do naredne knjige.

U Herbertovim „Pacovima“ niko nije bezbedan – od najmlađih pa do najstarijih. Svi su plen i hrana mutiranim pacovima. Ovaj relativno kratak roman uspeva da čitaocu održi pažnju na glavnoj priči, istovremeno ispredajući nekoliko sitnih i sporednih pripovesti, koje naizgled ne igraju nikakvu bitnu ulogu, ali i te kako pomažu da središnja nit romana dođe do izražaja.

Naravno, na stranu krv i užas, tema ovog romana su – pacovi. Herbert majstorski prikazuje sve razloge zbog kojih se neki ljudi užasavaju ovih životinja. Baveći se tek pomalo opisivanjem samih pacova, pisac čitaocu u lice baca strah i užas koji te životinje prate, naročito kada oslikava prizore napada pacova na ljude. Međutim, mesto da krv i prosuta drob obeshrabre od daljeg čitanja – upravo suprotno – fasciniraju koliko i zgražavaju, te mame na dalje čitanje, makar samo stoga da bi se u stranicama romana otkrilo poreklo crnog pacova-ubice, od kojeg je sve počelo.

Čitajući „Pacove“ očigledno je da je roman pisan pre prilično godina. To se vidi najpre po odsustvu tehnologije koju danas uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, to ne odbija, već naprotiv – podseća na neko jednostavnije vreme, a možda i jednostavnije strahove.

http://nightfliersbookspace.blogspot.com/

Design By www.OrbMarketing.com