ISTINITE LAŽI - Priče o urbanim legendama

Istinite-Lazi

Iz štampe se pojavila knjiga ISTINITE LAŽI - Priče o urbanim legendama, obima 400 strana, sa najnovijim originalnim pripovetkama savremenih domaćih pisaca, Zorana Ćirića - Ćire Magičnog, Otoa Oltvanjija, Ilije Bakića, Gorana Skrobonje i drugih. Knjiga je u redovnoj prodaji od 27. oktobra u knjižarama Beopolis, Alan Ford, Delfi, kao i naštandovima Delfija i Tardisa na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga 2009.

Ilija Bakić
KULA U RUŽI VETROVA
Na arheološkom nalazištu Kula kod Vršca, pripadnici jedne humanoidne rase proučavaju prošlost ljudske civilizacije, koja je iščezla u davnašnjoj katastrofi. Vremenske struje se ukrštaju, a bez živih svedoka koji bi mogli da pričaju, činjenice i legende se mešaju, idući ruku pod ruku.


Darko Tuševljaković
DOK NE DOĐU ŠEJTANI
Stari školski drugovi okupljaju se u restoranu kod Zenice, godinama posle završetka rata u Bosni. Od petorice prijatelja jednog više nema, a iz rupa u slagalici vrebaju šejtani.


Adrijan Sarajlija
ABRAKADABRA
Gastarbajter se priseća najstrašnije uspomene iz bosanskog rata. To je prokletstvo koje vreba u dubinama veštačkog jezera na Drini, a koje je pohodilo i neimare zvorničke hidroelektrane.


Jovan Ristić
GODINE U MAGLI
Tri novinara na pragu srednjih godina pijanče zajedno u birtiji. Iskrsne predlog za malu noćnu avanturu – odlazak u beogradski KST. A KST ima svoje stanare, i njegove tajne spoznaju samo oni koji se vrate.


Nikola Petrović
DEVOJKA U BELOM
Postoji jedna priča koju beogradski taksisti ne žele da pričaju. A uvek postoji neko ko želi da je sazna.


Vladimir i Miroslav Lazović
MUZIKA SRCA
Grozan zločin u muzičkom studiju. Enigma poslednjih trenutaka užasa. Navodni audio snimak, koji poseduju samo odabrani. Četiri prijatelja pokušavaju da razluče šta su legende a šta je istina...


Milivoj Anđelković
TRIDESETI DAN KOŠAVE
Jednom kad počne, košava traje najmanje tri dana. Ako uđe u četvrti, raznosi hladnoću sve do sedmog. Moža da potraje i dvadeset jedan. Ali, ako ikad upoznate pravog specijalistu za košavu, saznaćete da postoji i trideseti dan. I upitaćete se: šta se dešava u onih devet dana između...


Vesna Ilić
ISTINITE LAŽI, ILI REČ-DVE O BACANJU KOCKICA
Zalutali metak se odbio o površinu jezera i prouzrokovao automobilsku nesreću. Nagađanja je mnogo, dok je istina samo jedna. Ali svaka istina ima nekoliko lica.


Petar Petrović
'AJDE DOBRO, SVAKOM SE TO DESI PONEKAD, ALI TI, TI GA BAŠ PRETERA BRATE, ili gotovo je mojih pet minuta
Dok otadžbina priprema pozive u službu, fudbalski huligan iz Savamale otvara video klub. A kad ga služba pošalje na onu stranu Drine, dobija neočekivanu priliku – da proveri istinitost priče o veona posebnoj kolekciji video traka koju poseduje Goran Bregović.


Oto Oltvanji
LEPŠE NEGO PTICE
Ratomir Žanović Žane, najveća legenda partizanskog filma, oprobala se u svim žanrovima, ali nikada nije igrala u hororima...


Aleksandar Žiljak
JURA
Stara ribolovačka priča kaže da u dubinama Jaruna vreba džinovski som. Još starija istina kaže da mrtva usta ne govore. Pecaljke i čamac su spremni, izdata su naređenja s vrha, i lov na nepokorne može da počne.


Marko Pišev
GOSPODIN PEPERMINT
Starije kolege su ga upozoravale: «Pazi koga kasno noću puštaš u tramvaj» i «Sačuvaj po jednu bombonu za Gospodina Peperminta svaki put kad prolaziš kroz podvožnjak». A sada je i na njega došao red da u gluvo doba noći odveze tramvaj u depo.


Goran Skrobonja
POKLADE
Sekta daleke budućnosti čiji pripadnici nose nanotehnološke maske, izmakla je velikom ratnom razaranju. Zatvorena u svoj mali planinski raj, ona se jednom godišnje svečano podseća kako izgleda živeti bez maski. A za taj praznik vezuje se legenda o čoveku bez lica...


Spomenka Stefanović Pululu
MARA
Poslednja je cigla stavljena u zid. Otad lagumima beogradskim luta jedna senka. I ta senka večito je gladna.


Ivana Milaković
ČELJUST KOJA DRŽI PRST
Ona više nikog nema, i pod stare dane u stanu drži mačke. A jedna od njenih mezimica u zubima nosi ljudski prst.


Zoran Pešić Sigma
TAJNA KOLIBE OD PEČURAKA
Oduvek ga je zanimalo šta se krije ispod tog velikog kamena u dvorištu. Kada mu se želja konačno ispunila, u dubinama iza blatnjavog ležišta pronašao je čudo. Ali, od nečega se mora živeti, pa i čuda imaju cenu na buvljoj pijaci.


Ivan Nešić
ODRAZI U RETROVIZORU (BLIŽI SU NEGO ŠTO SE ČINI)
Dečak se igrao s majčinim kompjuterom. Pokrenuo je odbrojavanje. Sada beži s majkom u kolima, a ono što ih progoni drumom kao da je bliže sa svakim novim osvrtanjem.


Dejan Ognjanović
SEKTA PRLJAVIH
Razočarani intelektualac u poslednji čas odustane od samoubistva, kako bi pokušao da živi slobodan od stega prethodnog života. Dok obitava kao beskućnik u parku kraj gradske tvrđave, dolazi u kontakt sa podzemnom legendom, koja se na površini spominje samo šapatom


Dejan Mujanović
KUĆA LJUBAVI
Četvoro prijatelja sa različitim odnosima prema pisanju, i jedna kuća sa veoma popularnom pričom. Unutra je možda izvor inspiracije. Ili je to možda izvor prokletstva?


Marijan Cvetanović
MANASTIRIŠTE
Vreme turske okupacije. Jedna deonica carskog druma na jugu Srbije poznata je po zlu. A lokalni hajduci, koji vrebaju iz šume, naklonjeni su vrlo posebnoj vrsti hrane.


Zoran Ćirić
NOĆNA KRETANJA
Sredovečni profesor vodi vanbračni seksualni život, koji je veoma aktivan. Kad uđe u krizne godine, na poklon dobije pilulu, koja bi trebalo da mu učvrsti ponos. Avaj, on postaje previše čvrst i svojeglav.

Design By www.OrbMarketing.com