KNJIGE-2

 

U subotu 7. maja, na III novobeogradskom sajmu knjiga premijerno je predstavljeno nova knjiga iz izdavačkog programa „PALADINA“ – roman Bog nas sve mrzi Henka Mudija.

Svako ko je gledao popularnu TV seriju „Kalifornikacija“ zna da je Henk Mudi glavni junak ove serije koga tumači Dejvid Duhovni, a da je pomenuti roman upravo ona knjiga kojom se ova izmišljeni lik „proslavio“ i koja je dovela do njegovih dogodovština opisanih u do sada četiri snimljene sezone.

 

Californication-1a Californication-2a


U predstavljanju ovog romana učestvovali su Goran Skrobonja, izdavač i prevodilac, i Petar Petrović, pisac i režiser, vrstan poznavalac serije „Kalifornikacija.“ Promocija je bila garnirana insertima iz serije, te je – verovatno prvi put u istoriji književnih promocija u Srbiji – njenu najavu pratila napomena da se ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina.

Skrobonja je u uvodnom osvrtu pomenuo više vidova prožimanja književnosti i vizuelnih medija – od saradnje značajnih književnika kao što su Fokner, Stajnbek, Čendler, King ili Hornbi sa Holivudom, preko ekranizacija književnih dela i novelizacija uspešnih filmova, sve do najnovijeg fenomena – izlaska izmišljenih književnih dela iz popularnih TV serija iz virtuelnog u stvarni svet i knjige koje možemo uzeti u ruku, kupiti i pročitati.


JB-I-G

Jedno od najskorijih ovakvih izdanja, rekao je Skrobonja, zove se Sterling Gold, i poteklo je „iz pera“ Rodžera Sterlinga, lika poznatog gledaocima serije „Momci sa Medisona.“ Opet, izmišljeni pisac Ričard Kasl iz serije Kasl nedavno emitovane na Javnom servisu ima već tri objavljena krimi romana iz serijala o detektivki Niki Hit, s tim da mistifikaciji ovih knjiga dodatno doprinosti to što se i dalje ne zna ko je njihov pravi autor, pošto se na korici nalazi slika „Ričarda Kasla“ odnosno glumca Nejtana Filiona.

Ipak, kada je reč o knjizi Bog nas sve mrzi, koju kritičari kako u virtuelnom TV svetu, tako i u stvarnosti, opisuju kao Lovca u žitu za apatičnu generaciju devedesetih, njen stvarni autor je poznat. Reč je o mladom piscu Džonatanu Grotenštajnu koji je, kao i Mudi, poreklom iz Njujorka, ali živi i radi u Los Anđelesu. Grotenštajn je – s obzirom na to da se u seriji ne analizira sadržina tog kultnog romana – imao veliku slobodu u njegovom pisanju i koristio je svoja iskustva s kraja osamdesetih godina i likove koje je zaista poznavao kako bi napisao roman glasom koji u potpunosti odgovara beskompromisnom i svežem Mudijevom stilu u „Kalifornikaciji.“

Petar Petrović je potom, uz video odlomke, analizirao samu seriju i bliže upoznao prisutne sa glavnim likovima i osnovnim motivima „Kalifornikacije“ i na taj način zaključio jednu ne tako uobičajenu promociju jedne ne tako uobičajene knjige.

Roman Bog nas sve mrzi Henka Mudija moći će da se nađe sredinom maja u svim većim knjižarskim lancima u Srbiji.

Design By www.OrbMarketing.com